Košarica (0)

Najbolj pogosta vprašanja in odgovori

V vsem tem času se je v naši elektronski pošti znašlo kar nekaj vprašanj o LED razsvetljavi. Če naredimo splošni pregled, pridemo do ugotovitve, da se nekatera vprašanja kar pogosto ponavljajo. In zato vam želimo podati najpogostejša vprašanja in odgovore v skupnem članku in vam tako prehraniti nekaj časa.1. Ali LED svetilke ali LED sijalke res porabijo manj električne energije in mi s tem zmanjšajo strošek električne energije?
Na to seveda lahko pritrdilo odgovorimo DA! Zakaj je temu tako? Zaradi visokega izkoristka med vloženo energijo in oddano energijo LED diode proizvedejo več energije kot fluorescentne ali halogenske sijalke. LED diode več kot 80 % vložene energije pretvorijo neposredno v oddano energijo. Za razliko od navadnih žarnic, ki vso vloženo energijo pretvorijo le v 10 % oddane energije, ki se kaže v obliki svetlobe in ki je za nas koristna. Ostala energije se pretvori v toploto, ki se kaže v obliki izgub.

Npr. LED sijalka moči 5 W proizvede svetlobni tok 500 lm kar je primerljivo s klasično žarnico 30 W. Kar pomeni, da pri istem svetlobnem izkoristku lahko uporabimo LED sijalko, ki porabi kar 6 x manj električne energije kot klasična žarnica.

2. Ali se LED svetilka in LED sijalka med delovanjem res ne greje?
Ne glede na to, da je LED dioda polprevodniški element skozi katerega teče tok, ki se le ta pretvarja v vidno svetlobo. Se pri delovanju ohišje LED diode segreje. Večji kot je izkoristek LED diode bolj se greje. Razlika je le v tem, kako kvalitetno je narejeno ohišje svetilke / sijalke in iz katerega materiala. Najbolj optimalen je aluminijast hladilnik, ki zagotavlja optimalno hlajenje LED svetilke ali LED sijalke. LED svetilke in LED sijalke se grejejo, vendar veliko manj kot predhodne fluo sijalke in klasične žarnice.

3. Kaj izbrati svetilko z vgrajenimi LED diodami, ali svetilko kateri lahko menjavam sijalko?
Tako LED svetilka z vgrajenimi LED diodami, kot navadna svetilka imata vsaka svoje prednosti in slabosti.
Svetilka z vgrajenimi LED diodami:
+ zaradi vgrajenih LED diod so lahko svetilke manjše in neomejenih oblik
+ pri manjših svetilkah dosežemo boljši svetlobni izkoristek
- pri okvari LED panela je potrebno menjati celotno svetilko

Svetilka z vgrajenim okovom.
+ v primeru okvare ni potrebno menjati svetilke, zamenja se le okvarjena sijalka
- svetilka je navadno večjih dimenzij, saj potrebujemo določen prostor za sijalko
- svetilka omejuje moč vstavljene sijalke. Če je sijalka večje moči je večja in je ni več mogoče vstaviti v svetilko

Predlagamo vam, da pri izbiri svetilke LED ali z vgrajenim okovom izberite svetilko, ki bo ustrezala vašim potrebam.

4. Kako določim koliko svetilk potrebujem v prostoru?
Za določitev števila svetilk v prostoru žal ne obstaja nobene preproste formule, ki bi omogočala, da bi si sami določili število svetilk. Navadno se za domače prostore svetilke namešča povsem na podlagi dolgoletnih izkušenj, kar pomeni, da vam izvajalec elektroinštalacij določi število svetilk v prostoru. Najbolj natančna določitev pa je izračun osvetljenosti v prostoru s zato namenjenimi računalniškimi programi, ki simulirajo dejansko stanje prostora. Preko izračuna lahko povsem natančno določimo koliko svetilk potrebuejte v prostoru za optimalno priporočeno osvetljenost.
V kolikor želite opremiti večji prostor z svetilkami, vam nudimo brezplačni izračun osvetljenosti prostora. Pišite nam na info@trendlight.si.

5. Katero barvo svetlobe izbrati?
Barvo svetlobe izbere glede na namembnost prostora. Iz lastnih izkušenj lahko trdimo, da se ljudje odločamo za toplo belo barvo v tistem delu prostora v katerem največ časa preživimo med sproščanjem ali med počitkom. Toplo bela barva »daje« občutek topline in pomirjujoče deluje na telo.
V delu prostora v katerem počnete največ aktivnosti in v katerem je telo dejavno, priporočamo izbiro barve svetilk ali sijalk vrednosti okoli 4000 K ali 5000 K odvisno od vaše dejavnosti in seveda počutja.

Barva svetlobe vrednosti nad 5000 K se navadno uporablja v bolj dekorativne narave, saj lahko z lastnimi očmi občutimo velik del prevladujoče modre barve v svetlobi.

Naše mnenje je informativnega značaja in služi le kot priporočilo za vaše najboljše počutje pri vsakodnevnem dojemanju svetlobe. Tako kot smo si ljudje med seboj različni, tako tudi omenjene barve svetlobe niso pogoj. Priporočamo, da si izberete svetilko ali sijalko s takšno barvo svetlobe, da se boste kar najbolje počutili in da bo ustrezalo vašim potrebam.Seveda smo za vsa dodatna vprašanja vedno na voljo na elektronskem naslovu: info@trendlight.si
NAZAJ
Preberite tudi
Aluminijasti LED profili za vgradnjo v mavčne plošče

Aluminijasti LED profili za vgradnjo v mavčne plošče

Namenjeni vgradnji v mavčni strop ali steno brez vidnega roba.

Nova energijska nalepka je tu! Od 1.9. tudi za vse svetlobne vire.

Nova energijska nalepka je tu! Od 1.9. tudi za vse svetlobne vire.

Ste nedavno kaj hodili po trgovinah in opazili malo drugačen dizajn energijskih nalepk?

Zunanje stenske svetilke

Zunanje stenske svetilke

Dodajte objektu piko na i z arhitekturno oblikovanimi svetilkami

Svetlobna stikala - luxomati

Svetlobna stikala - luxomati

Enostavna in hitra rešitev za avtomatski vklop in izklop razsvetljave

Brezplačna dostava

Pri nakupih nad 70 €

Zanesljivost

smo ažurni in odzivni

Podpora strankam

pomagamo z vsemi tehničnimi rešitvami in predlogi

Velika zaloga

razpolagamo s tako veliko zalogo, da praktično nimamo konkurence

Kvaliteta

naši izdelki so odraz kakovosti

×