Košarica (0)

Tehnični podatki svetilk in sijalk

UVOD

Razumevanje tehničnih podatkov svetilk nam lahko kdaj pa kdaj povzroči težave, če nismo najbolj prepričani kaj kateri izraz pomeni.
Za lažje razumevanje, bi začeli povsem na začetku, kako izbrati svetilko? Za nekatere je razsvetljava zadnjega pomena čeprav se vsi zavedamo, da smo zvečer odvisni predvsem od umetne svetlobe.
Priporočamo, da izbere takšno svetilko, da bo lepo zaključila podobo vašega bivalnega prostora. Svetilka naj ne bo le »lepa«, temveč tudi funkcionalna. Ponavadi  uporabljamo svetilke manjšim moči tam, kjer svetilka služi dekorativnemu značaju. V prostoru kjer se zadržujemo več časa izberemo svetilko večje moči.

Najenostavnejše so svetilke z okovi E27, GU10, E14, itd. Omogočajo preprosto menjavo sijalke/žarnice. V kolikor ugotovimo, da nameščena sijalka/žarnica ne krije naših potreb po osvetljenosti prostora , jo lahko preprosto zamenjamo z sijalko večje moči. Pri tem pa moramo biti pozorni, da ne vgradimo sijalke večje moči, kot je predpisana maksimalna dovoljena moč sijalke v svetilki.

Za enakomerno osvetljenost prostora izberemo dovolj veliko število svetilk, da zagotovimo dovolj veliko osvetljenost po celotnem prostoru. Ena svetilka z zelo močno sijalko/žarnico na sredini prostora, ne zagotovi dovolj enakomerne osvetljenosti. Eno svetilko je priporočljivo uporabljati le v manjših prostorih ali v prostorih kjer ni potrebe po visoki osvetljenosti prostora.
Kako pravilno izbrati moč svetilke ali sijalke smo na kratko in tudi upamo, da dovolj razumljivo napisali v zgornjem delu.

BARVA SVETLOBE:

Poleg moči svetilke / sijalke je za človekovo dobro počutje pomembna tudi barva svetlobe, ki jo svetilka / sijalka izseva pri svojem delovanju, barva svetlobe je izražena v Kelvinih (K). Izhodišča barva svetlobe se prične obravnavati pri okvirnih vrednosti 2700 K (klasična žarnica), 3000 K (LED svetilka / sijalka) toplo bele barve.

Iz lastnih izkušenj lahko trdimo, da se ljudje odločamo za toplo belo barvo v tistem delu prostora v katerem največ časa preživimo med sproščanjem ali med počitkom. Toplo bela barva »daje« občutek topline in pomirjujoče deluje na telo.
V delu prostora v katerem počnete največ aktivnosti in v katerem je telo dejavno, priporočamo izbiro barve svetilk ali sijalk vrednosti okoli 4000 K ali 5000 K odvisno od vaše dejavnosti in seveda počutja.

Barva svetlobe vrednosti nad 5000 K se navadno uporablja v bolj dekorativne narave, saj lahko z lastnimi očmi občutimo velik del prevladujoče modre barve v svetlobi.

Naše mnenje je informativnega značaja in služi le kot priporočilo za vaše najboljše počutje pri vsakodnevnem dojemanju svetlobe. Tako kot smo si ljudje med seboj različni, tako tudi omenjene barve svetlobe niso pogoj. Priporočamo, da si izberete svetilko ali sijalko s takšno barvo svetlobe, da se boste kar najbolje počutili in da bo ustrezalo vašim potrebam.

INDEKS BARVNE REPRODUKCIJE (CRI / Ra>)

Indeks barvne reprodukcije je nekoliko manj znan podatek. Indeks barvne reprodukcije označujemo z oznako Ra> in se giblje med vrednostmi od 1 do 100. CRI vrednost nam poda razmerje med reproduciranimi barvami sijalke naprav reproduciranim barvam, ki jih vidimo pri naravni svetlobi. Višja kot je vrednost boljša je reprodukcija barv opazovanega objekta. Tako lahko sijalke ali svetila z nižjimi CRI vrednostmi osvetlijo opazovani predmet vendar barve niso iste, kot če bi isti predmet opazovali pri naravni svetlobi. Višja kot je vrednost CRI, svetilka ali sijalka reproducira bolj »kvalitetne« barve opazovanih predmetov. 

SVETLOBNI TOK (lm)

Svetlobni tok označen z P je fizikalna količina, ki jo človeško oko zazna kot svetlobno energijo v časovni enoti. Več svetlobnega toka kot ga svetilka ali sijalka odda, večja je svetilnost in posledično tudi osvetljenost prostora.

IZSTOPNI KOT SNOPA (°)

Pri svetilkah najpogosteje izstopni kot svetlobe pove, pod kolikšnim kotom svetloba izstopa iz svetilke. Večji kot je kot bolj široko svetloba izstopa iz svetilke. Vse svetilke, katere imajo majhen izstopni kot pravimo ozkosnopne svetilke.

STOPNJA ZAŠČITE (IP)  

IP stopnja zaščite definira v kateri kako je svetilka zaščitena pred zunanjimi vplivi. IP stopnja zaščite je definirana z dvema številkama. Prva številka definira zaščito pred trdimi stvarmi, kot so prah, itd. Druga številka pa definira stopnjo zaščite pred vplivom vode.

Prvo število: vrednosti od 0 do 6
0 = brez zaščite
1 = zaščita pred trdnimi delci do velikosti 50 mm
2 = zaščita pred trdnimi delci do 12 mm
3 = zaščita pred trdnimi delci do 2,5 mm
4 = zaščita pred trdnimi delci do 1 mm
5 = zaščita pred omejeno količno prahu
6 = Popolna zaščita pred prahom
 
Drugo število: vrednost od 0 do 8
0 = brez zaščite
1 = zaščita pred vertikalnim kapljanjem vode oziroma kondenzacijo
2 = zaščita pred direktnim škropljenjem z vodo do 15 stopinj od vertikal
3 = zaščita pred direktnim škropljenjem z vodo do 60 stopinj od vertikale
4 = zaščita pred škropljenjem z vode iz vseh smeri - vstopna količina vode je omejena
5 = zaščita pred nizkotlačnimi curki vode iz vseh smeri - vstopna količina vode je omejena
6 = zaščita pred nizkotlačnimi curki vode (uporaba na ladijski palubi) - vstopna količina vode je omejena.
7 = zaščita pred efektom potopitve v vodo med 15cm in 100cm (1m). 8 Zaščita pred potopitvijo pod tlakom za daljši čas

ENERGIJSKA OZNAKA

Grafično energijsko oznako se od leta 2010 uporablja za grafični prikaz porabe električne energije svetilke ali sijalke. Energijska oznaka svetilk, poda podatek o proizvajalcu ali dobavitelju, naziv artikla in razred svetilke po porabi električne energije. Poraba električne energije svetilke je lahko umeščena v eno od 7 kategorij. Sodobne LED svetilke in svetilke na fluorescentne sijalke spadajo v razred A+. Kar ponazarja izjemno nizko porabo električne energije.

NAJBOLJ POGOSTI POJMI

Sijalka – pomeni enoto, ki je sestavljena iz svetlobnega vira
Okov – pomeni del svetilke v katerega se pritrdi sijalka ali žarnica in omogoča neposredno priključitev na električno napajanje
Žarnica – je sijalka z žarilno nitko. Pri delovanju žarilna nitka žari v zaprtem prostoru obdanem s plinom
Svetleča dioda (LED) – to je svetlobni vir sestavljen iz trdega spoja. PN-spoj, ki pri prevajanju el. Toka oddaja optično sevanje
LED modul – je skupek ene ali več svetlobnih LED diod.
 
Lepo vas pozdravljamo,
Ekipa TRENDLIGHT
NAZAJ
Preberite tudi
Katero moč LED traku uporabiti v kuhinji?

Katero moč LED traku uporabiti v kuhinji?

Želite opremiti vašo kuhinjo z LED trakovi in osvetliti vaše delovne površine, potem berite dalje...

Zunanje stenske svetilke

Zunanje stenske svetilke

Dodajte objektu piko na i z arhitekturno oblikovanimi svetilkami

Celovita ponudba svetil in e.m. pri gradnji hiše

Celovita ponudba svetil in e.m. pri gradnji hiše

Celotna ponudba elektromateriala in svetilk

LED profili

LED profili

LED alu profil iz kvalitetnega materiala podaljšuje trajnost LED trakov. Izberite kotni alu profil za LED trak. Najboljši alu profili za LED trakove.

Brezplačna dostava

Pri nakupih nad 70 €

Zanesljivost

smo ažurni in odzivni

Podpora strankam

pomagamo z vsemi tehničnimi rešitvami in predlogi

Velika zaloga

razpolagamo s tako veliko zalogo, da praktično nimamo konkurence

Kvaliteta

naši izdelki so odraz kakovosti

×