Košarica (0)

Stopnja zaščite IP

V veliko primerih morajo naša svetila zdržati različne vremenske in ostale težke pogoje kjer so montirane. Ne glede na to, morajo svetila določeno obdobje delovati nemoteno na vlago, umazanijo, prah in vodo. Zato moramo za ustrezne pogoje izbrati ustrezno svetilko z zadostno mero zaščitnega razreda t.i. IP razred. Omenjeni razredi definirajo kako in kje se določena svetilka lahko uporablja brez tveganja, da se le-ta poškoduje ali uniči. Zaščitni razred nam definira tudi stopnjo zaščito svetilke pred potencialnimi poškodbami ljudi. IP razrede oriše in definira evropski standard EN 60529.
 

Vsak IP razred je sestavljen iz dveh številk, katere definirajo stopnjo zaščite. Prva številka predstavlja stopnjo zaščite v primeru premikajočih se tujih delcev (npr. prah). Ta definira tudi kako velik je lahko tuj delec, da še lahko vstopi v svetilko. Druga številka definira stopnjo zaščite opreme proti škodljivim vdorom vseh vrst vlage (npr. kapljanje, škropljenje, voda).
Ko izbiramo ustrezno svetilo, ne glede če je to za industrijske ali domače namene, IP zaščita svetilke mora odražati dejansko stanje kjer bo montirana.
Stopnja IP zaščite
Prva številka: Stopnja zaščite proti infiltraciji nečistoč Druga številka: Stopnja zaščite proti udoru vlage
0 - Brez zaščite 0 - Brez zaščite
1 - Zaščita proti trdim delcem v velikosti do 50 mm kot npr. slučajen dotik z dlanjo 1 - Zaščita proti vertikalnem padcem kapljic vode, kot je npr. kondenzacija
2 - Zaščita proti trdim delcem do velikosti 12 mm kot npr. prsti na roki 2 - Zaščita proti direktnem pršenju vode pod kotom do 15 stopinjskega odklona od vertikale
3 - Zaščita proti trdim delcem do velikosti 2,5 mm kot npr. razna orodja 3 - Zaščita proti direktnemu pršenju vode pod kotom do 60 stopinjskega odklona od vertikale
4 - Zaščita proti trdim delcem do velikosti 1 mm kot npr. žice 4 - Zaščita proti direktnemu pršenju vode v vseh smereh
5 - Zaščita proti prahu – omejen vstop 5 - Zaščita proti usmerjenem nizkotlačnem toku vode v vseh smereh
6 - Popolna zaščita proti prahu 6 - Zaščita proti visokotlačnem toku vode v vseh smereh
  7 - Zaščita proti efektu pritiska vode pri potopitvi med 15 cm in 1 m
  8 - Zaščita proti dolgotrajnih potopitvah pod pritiskom vode


V primeru, da ne pričakujemo ostrega okolja z ekstremnimi pogoji kot so veliko prašnih delcev in vlage nižje IP kategorije brez problemov ustrezno zagotovijo vse funkcije svetila. Medtem kot na mestih kjer je veliko prašnih delcev, vlage ali so lahko potencialno veliko v stiku z vodo moramo zagotoviti določeno stopnjo IP zaščite. Tako, da imamo svetilo, ki je odporno na vse vplive.  

Poglejmo si nekaj primerov pravilne uporabe IP zaščite: Svetila montirana direktno pod streho ali nadstrešek smatramo, da zadosti zaščita IP 23/44. Svetila montirana na steno pod streho ali nadstreškom smatramo, da zadosti zaščita IP 44. To pomeni, da lahko voda škropi v vseh smereh in da nima negativnega efekta na samo svetilo. Poleg zunanjih svetil, dober primer uporabe različnih razredov zaščite je tudi kopalnica, kot prikazano na sliki spodaj. Pomembno je, da se zavedamo da je v kopalnici zelo pomembno kje postavimo kakšno svetilo glede na pripadajoči IP faktor. Za Območje 1 in Območje 2 je ustrezna IP zaščita IP44, medtem ko Območje 3 ne zahteva nobene specifične IP zaščite.
Svetila montirana na tla pod streho zahtevajo zaščitni razred IP 65. V primeru, da je svetilo popolnoma izpostavljeno zunanjim pogojem, kot npr. svetila za osvetljevanje zunanjih potk ali vrtov potrebujejo IP 67. Te svetilke so izpostavljene direktnemu namakanju in vodi. Svetila, ki jo konstantno izpostavljene vodnim pritiskom, kot npr. svetila poleg bazenov, ribnikov pa potrebujejo najvišji zaščitni razred in sicer IP 68.

V kolikor imate dodatna tehnična vprašanja nam pišite in z veseljem vam bomo odgovorili.

Lep pozdrav, ekipa Trendlight
NAZAJ
Preberite tudi

Najbolj pogosta vprašanja in odgovori

Članek v katerem so združena vsa najbolj pogosta postavljena vprašanja o LED razsvetljavi

Zunanje stenske svetilke

Zunanje stenske svetilke

Dodajte objektu piko na i z arhitekturno oblikovanimi svetilkami

Izdelava LED profilov po naročilu

Izdelava LED profilov po naročilu

po vaših željah in dimenzijah izdelamo in pripravimo profile in LED trakove.

PL60 svetilke

PL60 svetilke

PL60 svetilka s svojo univerzalno obliko temelji k uporabi v vseh prostorih.

Brezplačna dostava

Pri nakupih nad 70 €

Zanesljivost

smo ažurni in odzivni

Podpora strankam

pomagamo z vsemi tehničnimi rešitvami in predlogi

Velika zaloga

razpolagamo s tako veliko zalogo, da praktično nimamo konkurence

Kvaliteta

naši izdelki so odraz kakovosti

×